Coronabegränsningarna tar snart slut

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 07.09.2021

Snart är coronaviruset under kontroll i Finland. Begränsningarna avskaffas troligen i mitten av oktober. Begränsningarna minskar småningom de närmaste veckorna.

Finlands regering har gjort en plan för hur coronaviruspandemins begränsningar ska tas bort. Begränsningarna ska avskaffas när 80 procent av befolkningen över 12 år har fått två vaccindoser.

Regeringens mål uppnås troligen i mitten av oktober. Begränsningarna ska troligen avskaffas till dess. Ministrarna lovar att vissa flera begränsningar tas bort redan före mitten av oktober.

– Begränsningarna ska börja avskaffas omedelbart, lovade familje- och omsorgsminister Krista Kiuru när regeringen presenterade de nya planerna.

Regeringen vill att Finland öppnar upp

Statsminister Sanna Marin säger att regeringen vill begränsa människors liv så lite som möjligt. Till exempel kommer restaurangernas begränsningar snart att minska. Rekommendationen om ett säkerhetsavstånd på 2 meter ska också tas bort inom kort. Också rekommendationen om munskydd slopas snart. Distansarbete ska man fortfarande göra fram till slutet av september då det är möjligt.

Regeringens mål är att Finland ska öppna upp och hållas öppet. Från och med nu kommer coronaviruset att bekämpas lokalt. Det betyder att begränsningar kan finnas på mindre områden om antal infektioner ökar.

Coronasituationen kan också bli värre i hela landet. Till exempel kan en ny variant av coronaviruset spridas, en variant som inte vaccinet hjälper mot. Då kan regeringen införa begränsningar i hela landet. Regeringen kallar det här för en nödbroms.

Vaccinationer fungerar

I början av september har mer än hälften av finländarna fått två vaccindoser. Fyra av fem personer över 12 år har fått en vaccindos. Det kan hända att en tredje vaccindos behövs om skyddet av två vaccindoser minskar.

Coronaviruset sprids fortfarande. Men tack vare vaccin blir allt färre människor allvarligt sjuka av coronaviruset. Coronaviruset finns ändå kvar och rör sig i världen och i Finland på samma sätt som ett influensavirus.

Källor: STT, Yle, Helsingin Sanomat

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)