Coronan sprids nu långsammare

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 21.12.2020

De senaste veckorna har coronaviruset spridit sig långsammare i Finland. THL rekommenderar ändå att vi finländare firar julen bara med familjen eller våra närmaste människor.

I fredags kom Institutet för hälsa och välfärd (THL) med två goda nyheter som gäller coronaviruset. De tre senaste veckorna har den kraftiga spridningen av coronaviruset stannat av. Begränsningarna och rekommendationerna har alltså fungerat.

Men viruset sprider sig nog ännu. I Finland får mellan 300 och 500 personer coronavirussmitta varje dag.

Därför hoppas THL att finländarna ska fortsätta att följa rekommendationer och begränsningar. THL rekommenderar att finländana inte reser under julhelgen. Om vi måste resa ska vi använda munskydd, tvätta händerna och komma ihåg att hålla avstånd till andra människor.

Vaccin till Finland efter julen

Den andra goda nyheten var att vaccineringarna mot corona kan börja genast efter julen. THL berättar att de första förpackningarna med vaccin kommer till Finland under julen. Vaccineringarna kan börja redan den 27 december.

Det kommer ändå bara små mängder vaccin till en början. Det är sjukskötare, läkare och gamla människor som får vaccin allra först.

– Vi hoppas att så många som möjligt ska få vaccinet före sommaren. Då blir epidemin svagare.

Det här säger THL:s överläkare Taneli Puumalainen.

Källa STT

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)