Coronatesterna blir allt fler

Text: Betty Marschan
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 25.08.2020

Det ska göras ännu fler coronatest i Finland. Men det kan betyda att man måste köa länge för testet.

Coronaepidemin började på allvar i Finland i våras. För att veta vem som har blivit smittad testar man människor.

Köerna till testplatserna har ändå blivit långa. Ibland måste man vänta många timmar. Det har varit jobbigt för många. Men nu ska fler sjukskötare jobba med testerna. De senaste veckorna har det som mest tagits över 14 000 test per dag. Under hösten ska ännu fler människor testas per dag. Dagisbarn måste testas

För att stoppa coronaviruset ska alla som är sjuka hållas hemma. Det gäller också barn. Små barn med snuva måste testas före de får gå till dagis.

Köerna till testen är långa. Det tar kan ta lång tid innan testresultatet kommer. Mamma eller pappa måste stanna hemma med barnet tills man vet om snuvan beror på coronavirus eller bara vanlig flunsa. Det är besvärligt när föräldrarna borde få gå till jobbet.

Många har smittats på resa Finland har väldigt lite coronavirus. I Europa är situationen svårare. Människor som varit på resa kan hämta med sig coronaviruset till Finland. Därför testas resenärer nu. Det finns testpersonal på flygplatser.

Speciellt många fall av coronasmitta har hittats på flygen från Skopje i Norra Makedonien. Alla som kommer till Finland från Skopje måste nu visa intyg på att de inte har coronavirus.

Institutet för hälsa och välfärd, THL, följer med hur många personer som har smittats av coronaviruset i Finland. Hittills har knappt 8000 personer testat positivt. Över en halv miljon coronatest har gjorts i Finland. Ungefär 0,2 % av de testade har haft coronaviruset. Situationen är mycket bra i Finland.

Källor THL, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)