Coronaviruset tystar Finland

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 16.03.2020

Coronaviruset sprider sig nu snabbt också i Finland. Många jobbar hemifrån. Evenemang har avbokats. Trafiken är tystare än vanligt.

I torsdags gav den finska regeringen råd om hur man ska försöka minska spridningen av coronaviruset. Regeringen rekommenderar att evenemang med mer än 500 personer avbokas. Stora tillställningar ska alltså inte ordnas under våren, åtminstone inte före slutet av maj.

Regeringen ber också finländarna att resa så lite som möjligt. Alla som har möjlighet ska jobba hemifrån.

De här reglerna är gjorda för att äldre och redan sjuka människor behöver skyddas från coronaviruset. Sjukhus och hälsocentraler har lättare att sköta patienter när inte alla är sjuka på en gång.

Nästan alla större evenemang har ställts in. Många teatrar, museer och simhallar är till exempel stängda. Många skolor har undervisar via internet. Eleverna jobbar hemifrån på dator. Bussar och tåg har färre passagerare än vanligt.

Måndagen den 16.3 har över 200 personer smittats av coronaviruset i Finland. Det finns antagligen många fler smittade.

Om symtomen är milda så får man sköta sig hemma. I allmänhet orsakar coronaviruset en sjukdom som liknar vanlig flunsa. Symtomen kan vara feber, hosta, muskelvärk och tungt att andas.

För en del personer kan symtomen vara allvarligare. Då ska man ringa närmaste hälsocentral för att få hjälp.

Källor STT, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)