Coronavirusets mutationer skapar oro

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 11.01.2021

Nya mutationer av coronaviruset sprider sig runt om i världen. Enligt hälsovårdsmyndigheterna har nya mutationer spridit sig också till Finland.

Statsminister Sanna Marin säger att den finska regeringen är redo att skärpa coronavirusbegränsningarna igen. Orsaken är nya mutationer av coronaviruset. En mutation, eller variation, betyder att viruset har förändrats.

Två nya variationer av coronaviruset sprider sig. Den ena kommer från Sydafrika och den andra från Storbritannien. Båda smittar mycket lätt.

Statsminister Marin säger också att hon är oroad över finländarnas beteende. Enligt Marin är det inte bra för människor att samlas på restauranger och resa i stort antal.

Beredskapslagen behövs kanske

Statsminister Marin säger att regeringen är redo att stoppa spridningen av coronaviruset vid gränsen. Det är också möjligt att skolor och dagisar stängs.

Enligt justitiekansler Tuomas Pöysti är det möjligt att återinföra beredskapslagen. Beredskapslagen har använts två gånger hittills. I våras isolerades Nyland från övriga Finland med hjälp av beredskapslagen.Under hösten stängdes offentliga platser och sammankomster begränsades.

Republikens president Sauli Niinistö talade om coronaviruset i sitt nyårstal. Enligt president Niinistö har Finland lyckats ganska bra med att sköta coronapandemin.

Niinistö tackade särskilt vårdpersonalen. Niinistö påminde oss om att coronaviruskrisen inte är över. Alla måste komma ihåg att följa instruktioner och begränsningar.

Långsam början

Vaccineringen har kommit igång också i Finland. Enligt statsminister Marin måste vaccinationstakten bli snabbare. Marin säger ändå att Finland inte har misslyckats med vaccinationerna fastän det var lite långsamt i början.

Källa Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)