Coronavirusets omikron-variant sprider sig snabbt

Text: Petri Kiuttu, källor STT, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 18.01.2022

Omikronvarianten av coronaviruset sprider sig nu snabbt i Europa. Över 22 000 smittofall upptäcktes i Finland i mitten av januari.

THL, alltså Institutet för hälsa och välfärd, säger att fler människor än någonsin nu smittas av coronaviruset. Detta beror på att omikronvarianten av coronaviruset är mycket smittsam.

Enligt forskarna verkar omikronvarianten ändå inte vara lika farlig som tidigare coronavirusvarianter.

Världshälsoorganisationen WHO rapporterade förra veckan att hälften av Europas invånare kan få coronavirussmittan i januari och februari.

WHO:s Europadirektör Hans Kluge säger att mer än 10 miljoner människor har smittats i Europa i januari. Enligt Kluge sprider sig och smittar omikronvarianten mycket lätt.

Omikronvarianten påverkar arbetsplatserna i Finland

Omikron påverkar många arbetsplatser. Många fler anställda är nu sjuka än tidigare. Många människor måste vara i karantän på grund av de exponerats för viruset. Att exponeras för viruset betyder att man träffat människor som själva haft coronavirus.

Många tåg- och bussturer har inte kunnat köras på grund av coronaviruset. Också posten har försenats och byggarbetsplatser har stängts på grund av omikronvarianten av coronaviruset.

THL menar att mest smittade kommer det att finnas i februari, om några veckor.

Sammanlagt över 300 000 smittor har upptäckts i Finland under coronapandemin. Över 1 700 finländare har dött på grund av coronaviruset.

Många bussturer har inte kunnat köras på grund av att chaufförerna är sjuka eller i karantän. Bilden är från järnvägstorget i Helsingfors.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)