Cyklisternas säkerhet blev ett samtalsämne

Text: källor FNB, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 18.08.2015

På onsdag i förra veckan krockade en cyklist och en bil i Helsingfors. Cyklisten dog av sina skador följande dag. Efter olyckan startade en livlig diskussion om trafiksäkerhet och om cyklisters säkerhet.

En bil och en cyklist krockade på onsdagen i Tölö i Helsingfors. Cyklisten flög och slog huvudet i gatan. Han dog av sina skador på sjukhuset följande dag. Många ögonvittnen säger att de såg att bilisten körde på cyklisten med avsikt.

Polisen tog senare fast bilisten. Tingsrätten har häktat mannen som misstänks för trafikbrott och dödsvållande.

I söndags ordnades cykelmarscher i Helsingfors, Åbo och Kuopio. Man demonstrerade för en tryggare trafik. I Åbo var det föreningen Turun polkupyöräilijät som arrangerade marschen.

– Vi vill inte ha fler offer för raseri i trafiken. Vi vill ha en trafikmiljö där det är tryggt för alla att röra sig. Den svagare ska inte behöva frukta för sitt liv, konstaterade föreningen.

I Helsingfors deltog 850 cyklister i marschen. Det blev ändå väldigt tråkigt när en buss körde in bland cyklarna på Mannerheimvägen. Busschauffören och en del av cyklisterna blev rasande. Polisen säger att busschauffören kastade en cykel in under en annan buss. En cyklist tog för sin del nycklarna ur bussens startlås.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)