De gröna lämnade regeringen

Text: Markku Juusola, källa Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 23.09.2014

De gröna lämnade Finlands regering. Orsaken är det beslut regeringen fattade om kärnkraften.

Regeringen bestämde att bolaget Fennovoimas kärnkraftstillstånd får ändras. Ändringen innebär bland annat att det ryska bolaget Rosatom kan bli stor ägare i Fennovoima.

De gröna godkände inte detta. Därför lämnade partiet regeringen. De gröna är också annars emot kärnkraft.

De gröna misstänker att Fennovoimas kärnkraftverk ökar Finlands beroende av Ryssland och rysk energi. I Finland är det regeringen som bestämmer vem som får bygga kärnkraftverk i landet.

Statsminister Alexander Stubb sade att De gröna har varit bra samarbetspartner i regeringen. Han hoppas att det goda samarbetet med partiet ska fortsätta också i framtiden.

– De gröna lämnade regeringen på ett konstruktivt sätt, sade Stubb.

De grönas ordförande Ville Niinistö var ledsen efter beslutet. Han var miljöminister i regeringen.

– Det har varit ett drömjobb att få försvara vårt lands hav, kärr, skogar och djur, sade Niinistö. Fyra partier är nu kvar i regeringen. De har en liten majoritet i riksdagen. Regeringen har 102 riksdagsledamöter i riksdagen. Oppositionen, alltså partierna som inte är med i regeringen, har 98 ledamöter. Därför kan regeringen ännu fortsätta sitt arbete.

Den här regeringen började med sex partier. Vänsterförbundet avgick redan i våras och nu De gröna. Samlingspartiet, Socialdemokraterna, Krist- demokraterna och Svenska folkpartiet fortsätter ännu i regeringen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)