De gröna vann mest i EU-valet

Text: Markku Juusola/Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 28.05.2019

I Finland var det De gröna som vann i Europaparlamentsvalet. Samlingspartiet är ändå det största partiet. Och SDP:s Eero Heinäluoma var den populäraste kandidaten.

Annanstans i Europa fick både De gröna och flera nya högerpartier många röster.

I söndags var det val till Europaparlametnet i många länder i Europa. Sammanlagt valde människor i Europa 751 ledamöter till Europaparlamentet.

Finland valde 13 representanter till parlamentet. Samlingspartiet fick tre ledamöter, De gröna, SDP, Centern och Sannfinländarna fick två ledamöter var. Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet fick en ledamot var.

I Finland var det De gröna som ökade andelen röster mest. De gröna fick näst mest röster efter Samlingspartiet.

Mest röster i Finland fick SDP:s Eero Heinäluoma. Närmare 130 000 finländare röstade på honom. Också De grönas Ville Niinistö klarades sig bra. Han fick 111 000 röster.

Den populäraste Sannfinländaren var Laura Huhtasaari. Hon fick 92 000 röster. De grönas Heidi Hautala fick också hon nästan 90 000 röster.

Svenska folkpartiets Nils Torvalds får fortsätta i Europaparlamentet. Han fick drygt 46 300 röster. Det är mycket mera än i förra valet.

Före valet talade man om att de nya extrema högerpartierna kan ha framgång. Dessa partier är emot invandring. De vill också minska EU:s makt. De extrema högerpartierna klarade sig ändå inte så bra som man trodde. Men i Italien, Frankrike och Storbritannien fick de extrema högerpartierna många röster.

De gröna och andra miljöpartier klarade sig bra på olika håll i Europa. Klimatförändringen bekymrar många väljare. De röstade därför på gröna partier.

Valet till Europaparlamentet intresserar inte människor lika mycket som riksdagsval eller presidentval. Bara lite mera än hälften av européerna använde sin rösträtt. I Finland röstade 42 procent av de som har rösträtt.

Källor Yle, Helsingin Sanomat

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)