De gröna vill göra cannabis lagligt

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 15.09.2021

Partiet De gröna vill att cannabis ska tillåtas i Finland. Det berättade partiet på sin partikongress senaste veckoslut. Det borde vara möjligt att äga, använda och sälja cannabis för den som vill, säger De gröna.

Partikongressen röstade om att göra cannabis lagligt förra veckoslutet. Omröstningen var mycket jämn. De gröna är det första riksdagspartiet som vill legalisera cannabis. Partiet vill alltså att det inte längre ska vara brottsligt att använda cannabis.

De gröna anser att användning och försäljning av cannabis måste tillåtas. Staten kunde få skatteintäkter från försäljning av cannabis.

De grönas förslag väckte stor uppståndelse. I media har saken diskuterats aktivt de senaste dagarna.

De stora partierna är emot legalisering

De fyra största partierna i riksdagen håller inte med De Gröna. Socialdemokraterna och Centerpartiet är inte för en legalisering av cannabis. Socialdemokraterna och Centerpartiet är med i samma regering som De gröna.

Även Samlingspartiet och Sannfinländarna motsätter sig legalisering av cannabis. Samlingspartiet och Sannfinländarna är oppositionspartier, de är alltså inte med i regeringen nu.

Vänsterförbundet anser att cannabisanvändning inte ska bestraffas, men har inte talat om en legalisering. Vänsterförbundet är ett regeringsparti.

Cannabis är idag en olaglig produkt i Finland. Cannabis klassificeras som narkotika. Den som använder, säljer eller har med sig cannabis blir bestraffad för det.

Maria Ohisalo fortsätter som ordförande

Maria Ohisalo fortsätter som ordförande för De Gröna. Det var ett beslut som De Gröna fattade på sin partikongress i lördags. Maria Ohisalo är 36 år gammal. Hon är också Finlands inrikesminister i den nuvarande regeringen.

De Gröna valde tre viceordföranden på partikongressen. De nya vice ordförandena heter Iiris Suomela, Atte Harjanne och Hanna Holopainen.

Maria Ohisalo blir mammaledig senare i höst. En av De Grönas viceordföranden tar då över Ohisalos uppdrag som partiordförande och minister. Ännu vet man inte vem som ersätter Ohisalo.

Källor STT, Yle

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)