De unga är nyktrare än förr

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 27.09.2017

Fler ungdomar än förr är helnyktra. En fjärdedel av ungdomarna i åldern 15–16 år dricker inte alls alkohol.

Det är Institutet för hälsa och välfärd som har undersökt ungdomars alkoholvanor och andra hälsofrågor. Enligt undersökningen ökar andelen helnyktra ungdomar.

Alkoholkonsumtionen ökade i Finland fram till år 1999. Efter det har ungdomarnas alkoholdrickande minskat. Nu dricker de finländska ungdomarna mindre än ungdomar i många andra europeiska länder.

En fjärdedel av de finländska ungdomarna i åldern 15–16 år dricker inte alls alkohol. Andelen helnyktra är mindre i Europa i medeltal. Enligt den europeiska Espad-undersökningen dricker finländska ungdomar också mera sällan än ungdomar i andra länder i Europa. Bland européerna dricker de danska ungdomarna mest.

Annan attityd

Man tror att en orsak till att unga dricker mindre är att det har blivit svårare för minderåriga ungdomar att få tag på alkohol. Det är nu vanligare att butikerna kontrollerar åldern när de säljer alkoholdrycker.

Unga vuxna som har rätt att köpa alkohol dricker nämligen lika mycket alkohol som unga vuxna drack förr. Här finns ingen minskning.

Men det verkar också vara så att inställningen till alkohol har förändrats. Det är inte längre tufft att vara berusad och bete sig illa. Nu anser många unga att det är dumt att vara full. Det finns inte längre ett lika starkt tryck på unga att dricka. I ett kompisgäng kan någon dricka alkohol medan någon annan väljer att inte göra det.

Däremot har inställningen till milda droger som kannabis blivit positivare. Många ungdomar tycker inte längre att droger är väldigt farligt. Det här oroar myndigheterna.

Källor HS, IS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)