Debatt om sexuella trakasserier

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 20.12.2017

Det finns redan lagar som förbjuder sexuella trakasserier. Nu behövs en ändring i människors attityder, anser justitieminister Antti Häkkänen.

Diskussionen om sexuella trakasserier har pågått redan länge. Förra veckan diskuterade riksdagen frågan. Det var den socialdemokratiska riksdagsledamoten Tuula Haatainen som föreslog att riksdagen skulle behandla frågan.

Diskussionen började redan i höstas när kvinnor i USA berättade hur de hade blivit sexuellt trakasserade av män med makt. Frågan spred sig snabbt till flera länder.

För några veckor sedan grundades en Facebook-grupp i Finland där kvinnor och flickor berättade om sina upplevelser. Kvinnor har trakasserats bland annat i skolor, i bilskolor, på arbetsplatser och på många andra ställen.

Det handlar om tafsande, fräcka förslag och kommentarer, men också om våldtäkter. Många flickor och kvinnor har känt skam och inte tidigare vågat berätta vad de har varit med om.

Under riksdagens diskussion föreslog riksdagsledamot Sanna Marin (SDP) att allt slags trakasseri borde göras olagligt, också sådant man säger.

Justititeminister Häkkänen (Samlingspartiet) anser att Finlands lagar redan förbjuder sexuella trakasserier av alla slag. Han hoppas att vi nu får en folkrörelse som ändrar vårt sätt att tänka.

– Det handlar om alla människors ansvar. Vi måste själva låta bli att trakassera. Men vi måste också säga till när vi ser att någon blir trakasserad, sade Häkkänen.

På måndagen diskuterade regeringen trakasserifrågan med arbetsmarknadsorganisationerna.

Källor HBL, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)