Demonstranter misshandlade tre personer i Jyväskylä

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 04.08.2015

Demonstranter misshandlade tre personer i centrum av Jyväskylä i lördags. Demonstranterna hörde till den högerextrema rörelsen Finlands motståndsrörelse.

Den högerextrema demonstrationen blev våldsam i nedre våningen av Sokos-varuhuset i Jyväskylä. En av de misshandlade är samma man som blev knivhuggen i Jyväskylä 2013. Mannen presenterade då en bok på biblioteket. Boken handlade om extremhögern. I lördags misshandlades också en man och en kvinna som var i den här mannens sällskap.

Två personer fick sår och blåmärken, en fick lindrigare skador.

Polisen misstänker att demonstranterna hade förberett sig för misshandeln. Flera saker tyder på detta. Demonstranterna hade skydd och förbandsmaterial med sig. De filmade också allt som hände. De sprang plötsligt in i Sokos-varuhuset och där började misshandeln.

Polisen grep sju människor på grund av misshandeln. Två av dem är svenska medborgare. Polisen säger att de anhållna svenskarna har kontakter till en motsvarande motståndsrörelse i Sverige. Enligt inrikesministeriet samarbetar motståndsrörelserna i Finland och Sverige.

– Det är allvarligt när extremrörelser har internationellt samarbete, säger Tarja Mankkinen. Hon är utvecklingschef på inrikesministeriets polisavdelning. Samarbetet kan leda till att motsättningar och nya sätt att agera sprider sig över landsgränserna. Det här är svårt att stoppa.

Källa FNB

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)