Det är valdag på söndag

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 11.06.2021

På söndag är det valdag i kommunalvalet. En tredjedel av de som har rösträtt har redan röstat på förhand. Det är nytt rekord när det gäller förhandsröstning.

Ungefär två tredjedelar, alltså 60 procent, av de som har rösträtt röstar i kommunalvalet. Det här tror Arto Jääskeläinen som är valdirektör vid justitieministeriet.

Kommunalvalet är spännande på många sätt. Samlingspartiet blir troligen största parti. Men Sannfinländarna kan vara det parti som går mest framåt. Om alla Sannfinländarnas anhängare röstar kan det partiet bli störst i flera kommuner.

SDP, alltså socialdemokraterna, har förlorat en del anhängare den senaste tiden. Centern får troligen också ett ganska dåligt valresultat. Hittills har Centern varit största parti i många små kommuner på landsbygden.

Var ska kommunerna få pengar?

Partierna har diskuterat mycket om pengar före kommunalvalet. Till exempel SDP är för att man höjer skatterna. Samlingspartiet säger nej till skattehöjningar.

En del partier säger att landskapen måste få rätt att bära upp skatt själva. En del partier säjer nej till det. Det här hänger ihop med att Finland troligen snart får en vårdreform. När den har trätt i kraft är det landskapen som ordnar social- och hälsovårdstjänster i stället för kommunerna.

I många kommuner väljer man en borgmästare som ledare för kommunen. I många kommuner blir det därför ett spännande val mellan olika kända kandidater.

Källor Helsingin Sanomat, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)