Det blev nästan regeringskris

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 29.04.2021

Finlands regering förhandlade i många dagar om hur statens pengar ska användas de två kommande åren. Det blev nästan regeringskris och risk för att regeringen inte kunde fortsätta arbeta. Men på onsdagen kunde man äntligen enas.

Regeringen förhandlade i många dagar om hur statens pengar ska användas. De här förhandlingarna var budgetförhandlingar och kallades halvtidsöverläggning. Det beror på att regeringen nu är halvvägs. Regeringen har jobbat i två år, och har två år kvar av mandatperioden.

Vanligen tar en halvtidsöverläggning en dag eller två. Den här gången tog det nästan en hel vecka. Under veckoslutet verkade det som att regeringen kunde falla, alltså att den inte kunde fortsätta arbeta.

Det var svårast för Centern att komma överens. Centern ville minska på pengarna till arbetslöshetsskyddet så att arbetslösheten ska minska. Centern ville att staten tar mindre lån än de andra regeringspartierna ville. Centern ville också att man minskar på torvproduktionen i långsammare takt än nu.

Centern fick inte igenom alla sina krav. Men efter långa förhandlingar godkände också Centern det förslag som statsminister Sanna Marin hade lagt fram.

Arbetslöshetsskyddet blir inte sämre. Men i stället ska staten på annat sätt skapa 50 000 nya arbetsplatser. Skatterna ska höjas en aning. De som jobbar med torvproduktion ska få mera stöd.

Källa Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)