Det blir inget ryskt kärnkraftverk i Pyhäjoki

Text: Petri Kiuttu, källor STT, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 05.05.2022

Energibolaget Fennovoima sade upp sitt avtal med det ryska företaget Rosatom. Rosatom skulle leverera en kärnreaktor till Pyhäjoki.

Fennovoima berättade att avtalet sades upp i början av veckan. Orsaken till att Fennovoima stoppade samarbetet är att Rosatom inte klarar av att kunna genomföra kärnkraftsprojektet. Rysslands krig i Ukraina har ökat riskerna som gäller ryskt kärnkraftverksbygge i Finland.

Bygget av kärnkraftverket i Pyhäjoki har nu stoppats. Rosatom äger en tredjedel av Fennovoima. Företaget Rosatom är mycket besviket över att Fennovoima sade upp avtalet.

Helena Illikainen är näringsdirektör i Pyhäjoki. Illikainen hoppas att arbetet med att bygga  kärnkraftverket fortsätter i framtiden. Byggarbetet vid Hanhikivi kärnkraftverk ger arbete åt hundratals personer i Pyhäjoki.

Esa Härmälä är ordförande för Fennovoimas styrelse. Härmälä säger att framtiden för Hanhikivi kärnkraftverk är osäker. Bygget kan fortsätta ifall man hittar en ny leverantör från någon annat land som kan leverera en kärnreaktor.

Rosatom skulle leverera en kärnreaktor till kärnkraftverket Hanhikivi. Hanhikivi kärnkraftverk ligger i Pyhäjoki. Hanhikivi skulle bli Finlands tredje kärnkraftverk. Finlands övriga kärnkraftverk finns i Lovisa och i Olkiluoto.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)