Det blir lättare att resa till Finland

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 15.09.2020

Resebegränsningarna för resor till Finland minskar. Regeringen fattade beslut om saken förra veckan.

Det finns olika begränsningar för resor i både Finland och många andra länder. Begränsningarna finns för att coronaviruset inte ska sprida sig. På grund av begränsningarna har flygtrafiken och turistbranschen fått stora problem.

Regeringen funderade förra veckan länge på hur man kan minska på resebegränsningarna fastän coronaviruset fortfarande sprider sig. Regeringen bestämde om de nya begränsningarna på torsdag förra veckan.

Begränsningarna beror på hur många smittade det finns i de olika länderna. Finland satte gränsen vid 25 smittade per 100 000 invånare. Tidigare var gränsen strängare. Gränsen var tidigare 8 smittade per 100 000 invånare.

Om det alltså finns färre än 25 smittade per 100 000 invånare i ett land får man resa till Finland därifrån. Det betyder att man nu utan några begränsningar får resa till Finland från till exempel Sverige, Tyskland och Norge. Den här nya bestämmelsen träder i kraft den 19 september.

Reglerna om resor förändras igen den 23 november. Då får man resa till Finland också från länder där det finns flera än 25 smittade per 100 000 invånare. Den som reser måste ändå bevisa att hen inte har smittats av coronaviruset.

Källor STT, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)