Det föds för få barn i Finland

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 15.09.2020

Finländarna börjar bli färre om tio år. Det här beror på att det föds allt färre finländska barn.

Ny statistik visar att det föds allt färre barn i Finland. Om utvecklingen fortsätter så här kommer befolkningen i Finland att börja minska på 2030-talet. Alltså om tio år. Om 30 år finns det 100 000 färre invånare i Finland, om utvecklingen fortsätter på samma sätt.

Förra veckan berättade Befolkningsförbundet vad man borde göra för att Finlands befolkning inte ska minska. Befolkningsförbundet är en organisation som bland annat forskar i befolkningsutveckling och familjer och barn.

Befolkningsförbundet hoppas att unga vuxna ska få stöd när det planerar att skaffa barn. Studerande borde till exempel få stöd om de vill ha barn medan de studerar. Största delen av finländarna vill ha två barn. Men det är inte alls alla som får barn.

Befolkningsförbundet föreslår också att det skulle komma dubbelt fler invandrare till Finland. Nu flyttar ungefär 15 000 personer från andra länder till Finland varje år.

Befolkningen i Finland blir äldre om det inte föds flera barn än nu. Då är snart en allt större del av finländarna pensionärer. Det kan vara dåligt på flera sätt. Skattebetalarna blir färre. Det kan leda till att samhället inte längre har råd att betala för all service och alla pensioner.

Källor: STT, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)