Det kommer nya taxiregler

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 28.06.2018

Från början av juli gäller nya regler för taxitrafiken. Taxitrafiken kommer att förändras men man vet inte ännu riktigt hur det blir.

Hittills har det funnits klara regler för taxitrafiken i Finland. Det har funnits regler om hur många taxibilar det ska finnas och när de ska köra. Alla taxiförarna har haft utbildning. Det har också funnits regler för vad en taxiresa får kosta.

Nu kommer det här att förändras. Taxitrafiken avregleras och reglerna ska inte vara lika stränga i fortsättningen.

Det blir nu fri konkurrens mellan taxiföretagen. Det här betyder att taxibolagen själva kan bestämma priserna. Det finns inte längre något högsta tillåtna pris för en taxiresa.

Det här kan leda till att det blir dyrare att åka taxi, eller att det blir billigare. Troligen blir det så att priserna varierar.

På veckoslutskvällar när det är många som vill åka taxi kommer priserna troligen att vara högre. Under tider när det finns färre kunder är priserna troligen lägre.

Kunden kan fråga om priset

För den som åker taxi gäller det att själv vara aktiv. Olika taxibolag och taxibilar kommer att ha olika priser.

Det ska finnas en prislista i alla taxibilar. Det kan ändå vara klokt att fråga taxiföraren ungefär vad resan kommer att kosta. Om man tycker att priset är för högt kan man välja en annan taxibil. Om resan kostar 100 euro eller mera måste taxichauffören berätta det redan innan han kör iväg med kunden.

En annan ny sak är att taxibilarna kan se olika ut. Också andra bilar än personbilar kan registreras som taxi. Till exempel en mopedbil eller en paketbil kan också vara taxi.

Taxibilarna behöver inte längre ha en gul taxiskylt på taket. Taxiskyltarna kan se ut på olika sätt. Det blir också tillåtet att köra taxi utan skylt på taket.

Räcker taxibilarna till?

Hittills har det funnits regler som har bestämt att det måste finnas taxibilar i trafik fast det finns bara lite kunder. Också det här förändras nu. Det kan leda till att det blir svårt att få tag på en taxi på landsbygden. Det kanske inte finns så många som vill köra taxi där om det inte är lönsamt.

Men i större städer kanske det blir lättare att hitta en ledig taxi. När det finns mycket kunder kommer det troligen att finnas många taxibilar i trafik.

Många taxikunder får sina taxiresor ersatta av FPA. Också för de här kunderna blir det förändringar. FPA har gjort avtal med vissa taxibolag. Den som får sina taxiresor betalda måste använda dessa bolags bilar. Man måste också beställa taxin via ett särskilt telefonnummer. Om man beställer taxi på annat sätt får man ingen ersättning från FPA.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)