Dödsolyckan väckte diskussion om säkerheten

Text: LL-Bladet
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 30.10.2017

Förra veckan inträffade en allvarlig olycka i Raseborg i västra Nyland. Fyra människor dog när militärens lastbil krockade med ett tåg. Nu diskuteras säkerheten vid järnvägsövergångar.

På torsdag morgon förra veckan inträffade en ryslig olycka. En armélastbil med många soldater ombord krockade med lokaltåget på väg till Hangö. Lastbilen blev skrot vid krocken och tre soldater dog. En passagerare på tåget fick en sjukdomsattack och dog.

Sammanlagt 11 personer skadades i olyckan. Nu har redan många av de skadade fått åka hem från sjukhuset.

Olyckan inträffade vid en så kallad plankorsning, där vägen korsar järnvägsspåret. Det finns varken blinkljus eller bommar vid korsningen.

Man vet inte vad orsaken till olyckan var. Det snöade mycket och sikten var dålig. Det är möjligt att lastbilschauffören inte såg tåget.

Nu diskuterar man hur farliga sådana plankorsningar är. Det finns många plankorsningar i Finland och många av dem har varken ljus eller bommar. Det är ganska vanligt med olyckor vid plankorsningar som saknar bommar.

Kommunikationsminister Anne Berner lovar att man ska utreda situationen. Problemet är att det är dyrt med ljus och bommar. Ännu dyrare är det att bygga om så att bilar och tåg inte korsar samma väg.

Källa FNB, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)