En annorlunda självständighetsdag

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 07.12.2020

På grund av coronaviruset firades Finlands självständighetsdag annorlunda än vanligt. Det blev inte en Slottsbal i år. I stället fick finländarna titta på ett tv-program som sändes från Presidentens slott.

Under självständighetsdagen sände Yle ett program på tv från Presidentens slott. Programmet varade i två och en halv timme. Vanligtvis tittar finländarna många timmar på TV under självständighetsdagen. Tidigare år har Presidentparet bjudit på Slottsbal. Då skakar hundratals gäster hand med presidenten och hans fru. I år visades i stället programnummer med dans, sånger och dikter.

Temat för programmet var ”Finland kommer att klara det”. Med temat ville man säga att finländarna skall tro på framtiden. Presidenten och hans fru hoppas att finländarna skall göra saker tillsammans och lita på varandra.

Presidentparet intervjuas.
President Sauli Niinistö (till vänster) och fru Jenni Haukio var värd och värdinna för programmet. På bilden intervjuas presidentparet av Yle-journalisterna Ella Kanninen och Jussi-Pekka Rantanen.

 

– Vi behöver varandra, sade presidentens fru Jenni Haukio.

Presidentparet talade med krigsveteraner via distanskontakt. I programmet besöktes också andra orter i Finland. Med var bland annat sjuksköterskor som kämpar mot coronaviruset.

I Närpes såg vi hur gurkor växer i växthuset. I Enontekis fördes en diskussion med renskötare. I östra Finland fick vi bekanta oss med frivilligarbetare, alltså människor som hjälper varandra utan lön.

Seela Sella och Esko Salminen.
Skådespelarna Seela Sella (till vänster) och Esko Salminen framförde en samling dikter i programmet.

 

Bland annat sjöng Diandra och Ylioppilaskunnan Laulajat (finskspråkiga Studentkårens sångare) på Presidentens slott. Två kända skådespelare Seela Sella och Esko Salminen framförde en samling dikter. Jenni Haukio hade samlat texterna till uppvisningen. Många kända poeters texter lästes upp, bland annat dikter av Eino Leino, Aleksis Kivi och Tommy Taberman.  Finlands Nationalbaletts dansare dansade en vals.

Nationalbalettens dansare dansar på Presidentens slott.
Nationalbalettens dansare dansar på Presidentens slott.

Sauli Niinistö svarade på frågan ”Vad vill ni säga till människor som är oroliga för framtiden?”. Niinistö sade att finländarna oroar sig över coronaviruset, klimatförändringarna och kanske också ekonomin. Han sa att vissa människor kommer att klara problemen lättare. För andra är det svårare. Niinistö påminde oss om att ta om hand dem som har det jobbigare.

Källa: STT

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)