En butiksstrejk börjar kanske i februari

Text: Petri Kiuttu, källor STT, Yle, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 03.02.2023

En strejk inom teknologibranschen och kemiindustrin inleddes på onsdagen. Om ett par veckor kan strejkerna att utvidgas till butiker.

Det är många strejker på gång i Finland. Industrifackets strejk startade i onsdags och tar slut på fredag. Industrifackets strejk har gällt arbeten inom teknologiindustrin och kemiindustrin. Mer än 10 000 människor har strejkat. Industrifackets arbetare strejkade för att de vill ha bättre lön. På fredag nådde industrifacket resultat i förhandlingarna. Nu ska både löntagare och arbetsgivare skriva under nya kontrakt.

Den 20 februari kan det bli strejk inom handeln, alltså i butikerna. Servicefacket PAM, har meddelat att en butiksstrejk är möjlig. Ursprungligen skulle butiksstrejken starta den 6 februari, men nu har strejken skjutits upp till den 20 februari.

Butikskedjorna säger att de kommer att försöka hålla öppet i Citymarket, Prisma och Lidl-butikerna även om det blir strejk.

Hamnarna kanske stängs på grund av strejk senare i februari. Hamnstrejken startar i mitten av februari om förhandlingarna inte ger resultat. Handelns och hamnarnas strejker börjar om arbetsgivare och anställda inte kan komma överens om bland annat lönerna.

Butikspersonal går kanske i strejk  om förhandlingarna inte når resultat. Butikspersonalen vill ha mer lön, men arbetsgivarna säger att de inte kan betala så mycket som personalen vill ha.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)