En ny variant av coronaviruset har börjat sprida sig

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 01.12.2021

Det finns igen en ny variant av coronaviruset. Den har hittats i Sydafrika. Den här nya coronavarianten kallas omikron. Man vet inte ännu om den är skadligare än de coronavirusvarianter vi redan känner till.

Flera tiotals länder har förbjudit resor till och från Sydafrika. På det sättet försöker man hindra virusvarianten från att sprida sig.

Virus är mycket små mikroorganismer som snabbt och enkelt kan förändras. Det kallas att mutera. Nya och muterade virus kallas för varianter eller mutationer. En coronavirusvariant man har talat mycket om är deltavarianten.

Man vet ännu ganska lite om omikron. Man tror att den här varianten sprider sig ännu lättare än de tidigare coronavirusvarianterna.

Man vet inte heller om de coronavaccin som många har fått skyddar mot omikron. Medicinbolaget Modernas ledare Stephane Bancel tror att de vaccin vi har idag kanske skyddar sämre mot omikron än mot andra äldre varianter av coronavirus.

Det finns några fall i Finland där man misstänker att människor kanske har smittats av omikron.

Begränsningarna blir strängare också i Finland

Finlands regering kommer igen med lite strängare begränsningar på grund av coronan. Regeringen rekommenderar att människor som kan det, jobbar på distans.

Det kommer olika slags begränsningar som gäller evenemang och restauranger i områden där det finns mycket coronavirus. Regeringen tar till ännu strängare regler om ett par veckor ifall de här begränsningarna inte hjälper.

I Finland har allt fler människor blivit vaccinerade mot coronavirus. Några anser ändå att det går för långsamt. Det finns planer på att alla vuxna ska få en tredje spruta coronavaccin, när det har gått sex månader efter spruta nummer 2. Först ska människor som är 60 år eller äldre och andra som riskerar att bli svårt sjuka i corona vaccineras. Man planerar också att vaccinera barn i åldern 5 till 11 år.

Källor Yle, Helsingin Sanomat

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)