Energikris kan ge tomatbrist

Text: Maria Österlund, källor Yle, HS, HBL
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 16.11.2022

Finland kan liksom hela Europa drabbas av brist på energi i vinter. Det kan leda till elavbrott och brist på tomater.

När Ryssland attackerade Ukraina förändrades mycket. En stor förändring var att Europa nästan helt slutade köpa energi från Ryssland. Särskilt handeln med gas har minskat väldigt mycket. Det har lett till att gas och annan energi måste köpas från annat håll, till ett dyrare pris.

Priset på gas, olja och elenergi har stigit väldigt mycket. Priset är så högt att många är oroliga för hur vi ska ha råd att värma upp hemmen och andra byggnader i vinter.

Många växthusodlare har meddelat att de inte har råd att värma sina växthus i vinter. Det här kan leda till brist på finländska tomater.

Förutom att energin är mycket dyr kan det också bli brist på elenergi i vinter. Om det blir mycket kallt och behövs mycket el kanske elen inte räcker till. Då kan det bli elavbrott.

Vi ska alla spara el

För att elen ska räcka till allt nödvändigt är det bra om vi alla sparar på elen. Vi kan till exempel släcka lampor i rum där ingen är. Vi kan också sänka temperaturen hemma och försöka använda mindre varmvatten. Då sparar vi både el och pengar.

Vi kan också tänka på när vi använder el. Mest el används det på morgonen och på eftermiddagen. Därför kan det till exempel vara klokt att sätta på tvättmaskinen först senare på kvällen, eller mitt på dagen om man har möjlighet till det.

Kommunerna har gjort upp planer för hur de ska spara energi. Många kommuner planerar att stänga en del av basturna i simhallarna. Andra sparknep är att släcka en del belysning utomhus, eller byta ut den till led-lampor som drar mindre el.

Bland planerna finns också att sänka temperaturen inomhus i kommunernas lokaler. I barndaghem och vårdhem för gamla ska man ändå få ha lika varmt som tidigare.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)