Ensamheten har ökat

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 23.02.2021

Var tredje finländare lider av ensamhet. Många har ingen att tala med. Coronapandemin har gjort ensamheten värre.

Finlands Röda Kors har gjort en undersökning. Enligt den känner sig nästan var tredje finländare ensam. Coronapandemin har ökat ensamheten mycket.

Ensamheten började öka för ett år sedan när coronaviruset började spridas. Personer som är äldre än 65 år, de som bor ensamma, de med små inkomster, de arbetslösa och ungdomar lider mest av ensamhet. Den här annorlunda situationen med coronabegränsningar kan leda till allvarliga skador om det här fortsätter länge.

Vardagen förändrades

Coronapandemin har förändrat de studerandes vardag. Tidigare hade de studerande många slags verksamhet på fritiden. Nu är studierna på distans och det finns inga fritids- sysselsättningar.

– Många unga studerande har inte fått en enda vän i sin nya studiestad, berättar Kaisa Kuuppo från Röda korset i Tammerfors i en intervju för Yle. Maaret Alaranta sköter den sociala verksamheten inom Röda korset. Hon säger att det är mycket oroande att ensamheten har ökat så mycket.

– Visst är det viktigt att sköta hälsan och att undvika att röra sig bland folk i onödan. Man kan dö av coronaviruset. Men, man kan också dö av ensamhet, säger Alaranta i en intervju i Helsingin Sanomat.

Röda korset jobbar för att minska på ensamheten. Röda korsets vänverksamhet behöver också frivilliga. I fjol ordnade Röda korset träffar för 25 000 ensamma människor.

Källor Yle, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)