EU-valet avklarat

Text: LL-Bladet
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 03.06.2014

För en vecka sedan valde finländarna sina 13 representanter till EU- parlamentet. Ungefär hälften av de nuvarande representanterna byts ut.

Samlingspartiet var det populäraste partiet i valet, på andra plats kom Centern. Bägge partierna fick tre representanter till parlamentet.

Flest röster i valet fick Samlingspartiets minister Alexander Stubb. Andra röstmagneter, alltså populära kandidater, var Sannfinländarnas Jussi Halla-aho och Centerns Olli Rehn och Paavo Väyrynen.

Sannfinländarna var det parti som kom på tredje plats i valet. De har i fortsättningen två representanter i EU-parlamentet. SDP, alltså socialdemokraterna, gjorde ett dåligt val.

– Min värsta mardröm var att det skulle gå så här, sade SDP:s nya ordförande Antti Rinne i en intervju i Helsingin Sanomat.

SDP fick två representanter till EU-parlamentet och var fjärde största parti i valet. De gröna, Vänsterförbudnet och Svenska folkpartiet fick alla varsin representant i parlamentet. Kristdemokraterna blev utan  representant i EU-parlamentet.

Ungefär hälften av de nuvarande EU-parlamentarikerna byts ut. Finländarna röstade aningen flitigare i det här valet än i det förra EU-valet. Många trodde att finländarna skulle rösta mycket ivrigare i det här valet, men så gick det inte.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)