Fågelinfluensa har gjort pälsdjur sjuka

Text: Maria Österlund, källor Social- och hälsovårdsministeriet, Yle
Foto: Lehtikuva / AFP
Artikel publicerad: 11.08.2023

I sommar har väldigt många fåglar blivit sjuka och dött av fågelinfluensaviruset. Viruset har också gjort en del pälsdjur sjuka på pälsfarmer i Österbotten.

Fågelinfluensa har funnits länge men i år har ovanligt många vilda fåglar blivit sjuka och dött av viruset. I Europa talar man om massdöd. Väldigt många skrattmåsar har smittats av fågelinfluensa.

I juli märkte man att djur på pälsfarmer i Finland hade blivit sjuka. De hade smittats av samma virus som ger fåglar fågelinfluensa.

Sammanlagt har man upptäckt fågelinfluensa hos pälsdjur på 24 pälsfarmer i Österbotten. Myndigheterna är oroliga över att viruset ska mutera så att det lättare kan smitta till människor. Därför har Livsmedelsverket bestämt att djuren pälsfarmer med fågelinfluensa ska dödas. Det är flera tiotals tusen pälsdjur som måste dödas.

Fågelinfluensaviruset A(H5) smittar inte lätt till människor. Människor brukar inte heller bli sjuka av fågelinfluensa. Men om viruset muterar, alltså förändras kan det smitta lättare och kanske bli farligare.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)