Får man äta nötkött?

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 23.10.2019

Den senaste tiden har det varit livlig diskussion om man borde sluta äta nötkött.

Diskussionen tog fart när Unicafe-restaurangerna bestämde att de slutar servera nötkött. Unicafe är restauranger för universitetsstuderande och personal.

Orsaken till Unicafes beslut är att man vill bromsa klimat- förändringen. Det sägs att produktionen av nötkött leder till mera utsläpp av koldioxid än när man producerar kyckling, griskött eller grönsaker. Unicafe ska servera gris och kyckling i stället för nötkött. Unikafe hoppas att hälften av luncherna nästa år ska vara vegetariska.

Det här beslutet väckte livlig debatt. Företaget Atria sade att det är ett sorgligt beslut. Atria är ett företag som förädlar nötkött till mat.

Beslutet fick också djur- uppfödarna att bli upprörda. De vill att finländarna ska äta mera finländsk mat av olika slag. Man frågade också forskare om råd.

– Det är en bra sak om man minskar på nötköttet, sade Juha-Matti Katajajauuri från Naturresursinstitutet i Yles intervju. Han undrade ändå om det är klokt att komma med ett förbud.

Sedan ville partierna också delta i diskussionen. Centerns riksdagsledamöter kräver att de studerande själva får välja vad de äter. De är också oroliga för att finländskt nötkött ersätts med utländska grönsaker och annan utländsk mat.

Källor HS, IS, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)