Finland fick sämre kreditvärdering

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 21.10.2014

Finlands kreditvärdighet har ändrats från AAA till AA+. I praktiken kan det betyda att staten måste betala högre räntor på sina lån.

För en dryg vecka sedan kom kreditvärderingsbolaget Standard & Poor´s med sitt beslut. Finlands kreditvärdighet sänks från det högsta till det näst högsta. Orsaken är att det finns många pensionärer i Finland och allt färre som jobbar och att de ekonomiska utsikterna inte är så bra.

Finansminister Antti Rinne säger att beslutet är tråkigt men inte oväntat. Han säger att orsaken till detta lika mycket är den svaga ekonomin i Europa som Finlands egna beslut.

Kreditvärderingen talar om med vilken sannolikhet ett land betalar tillbaka sina lån. Finland har haft det finaste betyget sedan år 2002.

Finlands regering försöker på olika sätt få ordning på Finlands ekonomi. Nu har regeringen bett Sveriges tidigare finansminister Anders Borg om hjälp. Han var finansminister 2006-2014 och fick beröm för sin ekonomiska politik. Borg ska skriva en rapport om hur Finland borde sköta sin ekonomiska politik.

Statsminister Alexander Stubb anser att det är bra att någon utomstående granskar Finlands situation. Finansminister Rinne har ändå kritiserat beslutet. Han anser att det finns ekonomiska experter som bättre känner till Finlands situation än Borg.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)