Finland ger färre ryssar visum

Text: Petri Kiuttu, källor STT, Yle, IS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.08.2022

På tisdagen bestämde Finlands regering att Finland minskar antalet turistvisum för ryssar. Utrikesminister Pekka Haavisto säger att Finland nu ska bevilja bara 100 turistvisum per dag.

Tidigare beviljade Finland ryska medborgare hela tusen turistvisum varje dag.

Ministrarna i regeringen behandlade frågan på tisdag kväll. Ministrarna var eniga om beslutet att minska antalet ryska visum. Visum är ett dokument man behöver för att kunna resa från vissa länder till andra länder.

Regeringen kom överens om att det ska vara möjligt att bevilja humanitära visum i nödfall. Personer, som förföljs, till exempel politiska oliktänkare eller journalister, borde kunna få humanitärt visum.

Finlands statsminister Sanna Marin sade redan i början av veckan att antalet ryska turistvisum måste minskas. Statsministern anser att det är orättvist att ryssar kan semestra i Europa medan ryska soldater dödar människor i Ukraina.

Sanna Marin säger att det inte är de vanliga ryssarna som har startat kriget i Ukraina, men att de ändå har ett ansvar eftersom de stöder Vladimir Putin och hans regering.

Strängt i Estland

Estland bestämde redan tidigare i augusti att minska antalet ryska turistvisum på grund av kriget i Ukraina. Estlands statsminister Kaja Kallas säger att det inte är någon mänsklig rättighet att kunna resa.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz vill inte begränsa vanliga ryssars möjligheter att resa. Scholz säger att sanktionerna ska riktar mot Rysslands president Vladimir Putin och den ryska regeringen.

Den ryska presidentens pressekreterare Dmitri Peskov sade i slutet av juli att Ryssland inte vill att de ryska turistvisumen ska begränsas. Peskov säger att Ryssland kommer att svara på något sätt om Finland minskar på antalet ryska turistvisum.

Begränsningen börjar i september

Finland minskar på antalet ryska visum från början av september. Efter det är det bara ryssar som kommer till Finland för att studera, jobba eller träffa sin familj som kan få visum.

rysk buss
Många ryska turister kommer till Finland med buss. En del av ryssarna fortsätter resan från Finland till andra länder i Europa eller världen. Många flyger visare från Helsingfors-Vanda flygplats.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)