Finland kränkte barns rättigheter

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, HS, Demokraatti
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.10.2022

FN:s barnrättskommitté säger att Finland har kränkt grundrättigheterna mot barn. Orsaken är att Finland inte har hämtat hem alla finländska barn i lägret al-Hol i Syrien.

FN:s barnrättskommitté kritiserar Finland. Orsaken är att Finland inte har tagit hem alla barn från flyktinglägret al-Hol i Syrien. FN:s beslut gäller sex barn. Tre av barnen har nu fått komma hem till Finland. Också barnens mammor har kommit till Finland. Men tre barn är ännu kvar i flyktinglägret.

Enligt FN borde Finland betala en ersättning till barnen och till de vuxna som har klagat för deras del.

Barnen tvingades vara i flyktinglägret i flera år. Det var farligt i lägret.

Finlands utrikesministerium säger ändå att Finland inte kan hämta hem barnen med våld. En del av barnens föräldrar vill inte att barnen ska hämtas hem till Finland.

Finland har hjälpt sammanlagt 35 personer hem till Finland. Av dessa är 26 barn. Det finns ändå ännu tio finländska medborgare i al-Hol lägret.

– Det finns fortfarande några familjer och barn i lägret. Finland har redan hämtat hem alla som har velat komma tillbaka till Finland. Det är svårt för myndigheterna i Finland att göra något om föräldrarna bestämmer att de vill stanna. Det här säger Finlands utrikesminister Pekka Haavisto i en intervju i tidningen Demokraatti.

Finland är det andra landet som får en anmärkning år 2022 för att ha brutit mot mänskliga rättigheter.

Flyktinglägret al-Hol finns i norra Syrien. Det är svårt att leva i lägret. Det är brist på bra mat och mediciner.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)