Finland kräver coronatest av resenärer från Kina

Text: Petri Kiuttu, källor HS, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 10.01.2023

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru säger att Finland kommer att kräva att resenärer från Kina ska visa ett negativt coronatest.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru sa i lördags att Finland kommer att kräva ett negativt coronatest från passagerare som kommer från Kina. Finland börjar kräva negativt testresultat så snart som möjligt. På flyg till Kina måste passagerare och personal använda munskydd. Kiuru var gäst i Yles tv-program Ykkösaamu lördagen den 7 januari.

– Vi vill inte att Finland är det sista landet som inför ett negativt coronaintyg.

Enligt Krista Kiuru vill Finland stoppa en ny coronavåg. Enligt Kiuru belastar coronapatienter hälsovården.

Kiuru tycker att det är bråttom att bestämma om negativa coronaintyg eftersom många resenärer från Kina är smittade av coronaviruset.

Asko Järvinen, överläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS, och Jari Jalava, expert vid Institutet för hälsa och välfärd, eller THL, håller inte med Kiuru. Järvinen och Jalava stöder inte en testning av resenärer som kommer från Kina.

Asko Järvinen säger att bara var tredje person på sjukhus har corona. De flesta har någon annan sjukdom. Järvinen säger att det nya coronaviruset i alla fall kommer att spridas i Finland.

Timo Aronkytö, chef för Vanda och Kervo välfärdsområde, säger att Finland inte har råd att flytta över  vårdpersonal till flygplatsen. Finlands hälsovårdssektor är hårt belastad.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru säger att Finland snart börjar kräva ett negativt coronation från personer som kommer med flyg från Kina.

EU rekommenderar ett negativt test

I början av året började Sverige kräva ett negativt coronatest från personer som kommer från Kina. Tyskland börjar också kräva ett negativt test från resenärer som kommer från Kina till Tyskland.

Europeiska unionen, som förkortas EU, rekommenderade förra veckan att EU-länder ska kräva att resenärer från Kina har ett negativt coronatest.

Coronaviruset sprider sig nu i Kina

Coronaviruset sprider sig nu väldigt snabbt i Kina. Kina hade väldigt hårda coronabegränsningar under lång tid. Kina tog bort begränsningarna i slutet av förra året.

En ny variant av coronaviruset började spridas vid årsskiftet. Den nya varianten smittar lättare än tidigare varianter.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)