Finland lånar mycket pengar nästa år

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 22.09.2020

Förra veckan samlades regeringen till förhandlingar om budgeten. Då bestämde man om statens utgifter och inkomster för nästan år.

Finska staten lånar mycket pengar nästa år. Finlands statsbudget visar 10,7 miljarder euro på minus. Staten måste alltså ta nya lån för nästan 11 miljarder. Det här året lånade Finland 17 miljarder euro.

Coronan påverkar ekonomin

De summor staten lånar är väldigt stora. Finland är ändå inte det enda landet i Europa eller världen som tar mycket nya lån. Största delen av EU:s medlemsländer tar mycket nya lån. Finland använder närmare en och en halv miljon euro för att sköta coronaepidemin.

Corornaviruset har påverkat Finlands ekonomi mycket. Många näringsgrenar har haft svårt på grund av coronan. Exportindustrin har stora svårigheter. Turismbranschen har också en mycket svår situation.

Regeringen måste få ordning på sysselsättningen. Regeringen siktar på att Finland ska ha 30 000 nya arbetsplatser de närmaste åren. Kommunerna får stöd från staten så att de kan sköta de utgifter som har uppstått på grund av coronan.

Regeringen ska sänka dagvårdsavgifterna och göra systemen för att hitta jobb effektivare.

Källor STT, Yle, HS

1 svar på ”Finland lånar mycket pengar nästa år”

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)