Finland lider av Rysslands importförbud

Text: Leealaura Leskelä
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 12.08.2014

I förra veckan införde Ryssland importförbud för många matvaror från EU-länderna till Ryssland. Importförbudet ska vara i ett år.

Importförbudet inverkar negativt på Finlands ekonomi. Finland har haft mycket handel med Ryssland. Genom importförbundet protesterar Ryssland mot de ekonomiska sanktioner som EU-länderna och andra västländer har infört mot Ryssland. Genom sanktionerna protesterar västländerna mot Rysslands militära inblandning i krisen i Ukraina.

Flera finländska livsmedels-företag får svårigheter på grund av det ryska importförbudet. Mejeriföretaget Valio lider särskilt av förbudet. Valio har sålt mycket ost och andra mjölkprodukter till Ryssland. Nu måste Valio hitta andra köpare för sina produkter.

Importförbudet kan innebära att en del livsmedel blir billigare i affärerna i Finland. På det sättet kan de finländska konsumenterna dra nytta av importförbudet. Men ifall importförbudet leder till stora förluster i finländska företag kan arbetslösheten öka.

– Finland måste hitta andra marknader för sina produkter, till exempel i Kina eller Asien, säger utrikeshandelsminister Leena Toivakka i en Yle-intervju.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)