Finland stängde hela östgränsen

Text: Petri Kiuttu, källor STT, Yle
Foto: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Artikel publicerad: 30.11.2023

Finlands regering beslöt stänga hela gränsen mot Ryssland. Gränsen är stängd från och med den 30 november. Gränsen ska hållas stängd åtminstone till den 13 december.

Statsminister Petteri Orpo berättade på tisdagen att regeringen har bestämt att hela Finlands östgräns ska stängas. Gränsstationen Raja-Jooseppi i norra Finland var den sista som var öppen. Raja-Jooseppi stängdes natten mellan onsdag och torsdag.

Det är nu möjligt att söka asyl i Finland endast på flygplatser och i hamnar.

Östgränsen ska hållas stängd åtminstone till den 13 december. Människor kan alltså inte passera gränsen. Det finns ändå varutrafik mellan Finland och Ryssland. Varutrafiken sköts med godståg via Vainikkala gränsstation.

Enligt statsminister Petteri Orpo stänger Finland östgränsen för att Ryssland transporterar asylsökande till Finlands gräns. Det har kommit 900 asylsökande till Finland från Ryssland den här hösten. Petteri Orpo säger att Finlands mål är att få situationen att lugna sig.

– Det är en fördel både för Finland och Ryssland att den här verksamheten tar slut. Det här är något Ryssland gör för att försöka påverka stabiliteten och det finländska samhället. Vi godkänner inte den här verkamheten, sade Orpo.

– Jag högaktar Finlands Gränsbevakningsväsende, Tullen och Polisen som gör ett bra jobb. Jag litar på att myndigheterna har förmåga att bedöma situationen på rätt sätt, sade Orpo.

Inrikesminister Mari Rantanen säger att regeringen noga följer utvecklingen tillsammans med gränsmyndigheterna.

Enligt Mari Rantanen vill regeringen signalera att det inte lönar sig att komma till Finlands östra gräns. Alla gränsstationer är nämligen stängda.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)