Finland stänger gränsövergångar

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, HS
Foto: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Artikel publicerad: 17.11.2023

Regeringen tänker stänga flera ställen där man kan ta sig över gränsen mellan Ryssland och Finland. Regeringen vill på det sättet säkra Finlands säkerhet.

Regeringen tänker stänga en del eller till och med alla gränsövergångar vid Finlands östgräns. Enligt tidningen Helsingin Sanomat kan gränsövergångarna stängas redan idag på torsdagen.

Det kommer mycket människor till den rysk-finska gränsen som inte har sina resedokument i skick. Det har hela tiden börjat komma fler sådana människor till gränsen.

Det har kommit tiotals människor till gränsövergångarna i sydöstra Finland de senaste dagarna. De här människorna har inte visum till Finland. De kommer ofta på cykel från Ryssland till Finland. Vid gränsen ber de om asyl i Finland.

Fastän människorna kommer från Ryssland är de inte ryssar. De är ofta från Afrika eller Mellanöstern. Deras hemländer kan till exempel vara Irak, Syrien, Jemen, Somalia eller Turkiet.

Gränsstationen i Nuijamaa.
Gränsbevakningen granskar en paketbil från Ryssland vid gränsstationen i Nuijamaa.

De finska myndigheterna följer noggrant situationen vid östgränsen. I höst har över 100 personer utan nödvändiga resedokument kommit över gränsen. De har till exempel inte haft visum till Finland.

Tidigare har de ryska myndigheterna inte låtit människor utan nödvändiga resedokument komma över gränsen till Finland. Nu har Ryssland börjat göra på annat sätt. Experter säger att orsaken kan vara att Finland nu är med i försvarsalliansen Nato. Finlands östgräns är nu både Natos och EU:s gräns mot Ryssland.

Ryssland anser att Nato är Rysslands fiende. Det kan hända att Ryssland låter folk komma över gränsen för att göra det svårt för Finland. Det här kan vara det som kallas hybridpåverkan.

Med hybridpåverkan kan en stat försöka påverka en annan stat på olika sätt. Hybridpåverkan görs ofta i smyg så att staten som påverkas inte riktigt märker det eller inte förstår vad som pågår.

Inrikesminister Mari Rantanen sade på tisdagen att Finland planerar olika sätt att göra situationen vid gränsen bättre. Finland tänker stänga flera gränsövergångar.

Enligt statsminister Petteri Orpo tar Finland bra hand om sin östgräns. Orpo säger att regeringen tänker fatta snabba beslut.

Republikens president Sauli Niinistö sade på onsdagen att han anar vad orsaken kan vara. Att det nu kommer många asylsökande till östgränsen kan bero på det nya försvarsavtalet mellan Finland och USA. Ryssland är kanske arg på Finland och vill visa att man inte godkänner det Finland gör. Niinistö tror att det också i framtiden kan uppstå svåra situationer vid gränsen mot Ryssland.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)