Finlands ansökan om medlemskap i Nato är nu inlämnad

Text: Maria Österlund, källa Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 18.05.2022

Finland har lämnat in sin ansökan om medlemskap i militäralliansen Nato. Ansökan lämnades in i Bryssel i Belgien på onsdagsmorgonen.

Det var Finlands Natoambassadör Klaus Korhonen som överlämnade Finlands ansökan till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Sveriges ambassadör Axel Wernhoff lämnade in Sveriges ansökan vid samma tillfälle. Det här skedde på onsdagsmorgonen den 18 maj.

Det var i söndags som statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö berättade att Finland ska ansöka om medlemskap i Nato.

På måndagen och tisdagen debatterades Nato-frågan i riksdagen. Det blev en lång debatt eftersom väldigt många riksdagsledamöter ville berätta vad de anser om saken. En mycket stor del av ledamöterna sade att de anser att det är bra att Finland ansöker om medlemskap.

Vänsterförbundets ledamot Markus Mustajärvi tycker annorlunda. Han föreslog att Finland inte skulle ansöka om medlemskap. Det blev omröstning om saken. Mustajärvis förslag fick ändå inte så stort stöd. 188 ledamöter röstade ja till att Finland ansöker om Nato-medlemskap, 8 röstade emot och 3 var borta.

Den 17 maj undertecknade utrikesminister Pekka Haavisto ett brev till Nato. I brevet står att Finland vill börja sina avtalsförhandlingar med militäralliansen Nato. Det är det brevet som nu har lämnats in till Nato i Bryssel.

Det tar ännu ganska lång tid innan Finland och Sverige kan godkännas som medlemmar i Nato. Det blir mycket förhandlingar. Alla Natos 30 medlemsländer måste godkänna att Finland och Sverige blir medlemmar innan det kan bli verklighet.

Haavisto Nato
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto undertecknade ett brev till militäralliansen Nato den 17 maj. Det var en viktig händelse, därför trängdes många journalister runt honom med kameror och mikrofoner.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)