Finlands och Sveriges Natoansökningar väcker diskussion

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, HS, STT, IS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.02.2023

President Sauli Niinistö tror att Finland och Sverige kommer att vara medlemmar i Nato senast i sommar.

Niinistö säger att om medlemskapet flyttas framåt så vet ingen när Finland och Sverige blir medlemmar.

President Sauli Niinistö talade om Finlands och Sveriges Natomedlemskap senaste veckoslut. Niinistö tror att Finland och Sverige kommer att vara medlemmar senast i juli. Då ordnas Natos toppmöte. Natos stora möte hålls i Vilnius i Litauen 11-12 juli. Mötet är viktigt med tanke på hela försvarsalliansen Natos gemenskap.

Också Finlands utrikesminister Pekka Haavisto tror att Finland och Sverige är medlemmar i Nato senast i juli. Haavisto talade om det här i tidningen Ilta-Sanomats valutfrågning. Enligt Haavisto kan både det turkiska valet i maj och de svåra jordskalven i Turkiet inverka på hur Turkiet godkänner Natoansökningarna.

Den militära försvarspakten Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg talade om Finlands och Sveriges Natoansökningar på Natos möte i tisdags. Mötet ordnades i Bryssel i Belgien. Finland deltog i mötet, men bara som observatör. Finlands försvarsminister Mikko Savola var med på mötet.

Enligt generalsekreterare Stoltenberg är det inte viktigt att Finland och Sverige blir medlemmar samtidigt. Det viktiga är att båda länderna blir Natomedlemmar.

28 av Natos medlemsländer har redan godkänt både Finlands och Sveriges medlemsansökningar. Det är bara Ungern och Turkiet som ännu inte har godkänt vare sig Finlands eller Sveriges ansökan.

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)