Finlands regering faller

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 12.06.2017

Statsminister Juha Sipilä och finansminister Petteri Orpo meddelade i dag på eftermiddagen att regeringen inte kan fortsätta med den nuvarande sammansättningen. Centerns Sipilä och Samlingspartiets Orpo vill inte samarbeta med Sannfinländarnas nya ordförande Jussi Halla-aho.

Finlands regering har i praktiken fallit. Det betyder att regeringen inte kan fortsätta jobba med den sammansättning den har nu. Det här leder till att regeringspartierna Centern och Samlingspartiet måste ta in ett eller flera nya partier eller så måste det ordnas nyval.

Statsministern och finansministern föreslår att Sannfinländarna lämnas bort från regeringen. Bägge partiordförande sade redan under veckoslutet att också Sannfinländarnas nya ledning måste godkänna västerländska och demokratiska värderingar och allas mänskliga rättigheter.

Centerns och Samlingspartiets riksdagsgrupper håller presskonferenser i kväll. Då blir det klart om partierna försöker fortsätta regeringssamarbetet. Många tror att Centern och Samlingspartiet försöker bygga en ny regering tillsammans med Kristdemokraterna och Svenska folkpartiet.

Jussi Halla-aho
Sannfinländarnas nya ordförande Jussi Halla-aho (bilden) träffade i dag statsminister Juha Sipilä och finansminister Petteri Orpo i statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo i Helsingfors för förhandlingar.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)