Fler fattiga vid undantagstillstånd

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 07.05.2020

Coronakrisen, alltså undantagstillståndet, är svårast för fattiga människor. Det finns många orsaker till detta. Tiotusentals människor har permitterats eller blivit arbetslösa.

Många människor är utan arbete på grund av coronakrisen. De får enbart arbetslöshets-ersättning i stället för lön. Situationen är svårast i familjer med endast en vuxen. Maträkningarna ökar när barnen är hemma hela tiden.

Många familjer behöver mathjälp. Mathjälpen delas ut på många olika sätt. Kommuner delar ut matpåsar med mat för till exempel 40 euro.

Andra kommuner ger matkuponger till fattiga familjer så att de kan gå till butiken och köpa mat. I vissa kommuner söker familjerna mat från skolor. Många kyrkor och föreningar hjälper också fattiga familjer.

Alla har inte en dator Inom distansundervisning behöver eleverna en dator. Tiotusentals elever har ingen dator. Just nu pågår en kampanj där företagen donerar datorer.

Fattigdomen har ökat i Finland redan före coronakrisen. Antalet fattiga är nu dubbelt så stor som i slutet av 1990-talet.

Svårast har människor som inte har ett hem. De finns 4 600 bostadslösa i Finland. De bor i härbärgen och hos bekanta. Många tillfälliga övernattningsställen är nu stängda.

Källor STT, Yle, Apu

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)