Flera strejker och strejkhot

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 13.02.2020

Den här vintern har det varit många strejker i Finland. Pappers- och teknologiindustrins strejker tog slut i måndags.

Pappers- och cellulosafabrikerna körde igång igen i början av veckan när arbetstagarna kom tillbaka till jobbet. Pappers- fabrikerna var stängda ett par veckor på grund av strejken.

Strejken tog slut när arbets- tagarnas och arbetsgivarnas organisationer godkände ett nytt kollektivavtal. I det nya avtalet finns inte längre några så kallade kiky-timmar.

Arbetstagarnas fackförbund vill bli av med kiky-timmarna. Juha Sipiläs regering förlängde arbetstiden genom ett avtal som kallades kiky. Det var för att Finlands konkurrenskraft skulle bli bättre. De anställda fick ingen lön för de extra timmarna de måste jobba.

Det kan bli flera strejker. Servicebranschens fackförbund Pam hotar med stora strejker i affärsbranschen. Strejkerna kan börja den 18 februari.

Hela 50 000 arbetstagare ska delta i strejken. S-gruppens Prisma-butiker och K-gruppens Citymarket-butiker stängs för två dagar.

Om den här strejken blir verklighet kommer den att påverka människors vardag på flera sätt. En del varor kan ta slut butiker som har öppet.

Källor STT, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)