Flyktingsluss öppnades i Torneå

Text: Leealaura Leskelä, källor Verkkouutiset, HS, Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 23.09.2015

En ny flyktingförläggning som kallas flyktingsluss har öppnats i Torneå i Lappland.

I år har det redan kommit över 12 000 asylsökande till Finland. I fortsättningen styrs flyktingarna till flyktingslussen där de registreras som asylsökande. Efter det flyttas de till andra förläggningar. De asylsökande kan kanske inte längre själva välja var i Finland de ska bo.

Det börjar vara svårt att hålla situationen under kontroll. Finlands inrikesminister Petteri Orpo har sagt att Finlands gränser kunde stängas på grund av flyktingkrisen.

– Om de europeiska länderna inte lyckas hitta en gemensam lösning kunde Finland stänga sina gränser, sade Orpo till Verkkouutiset.

Enligt Orpo måste Finland ändå först ta emot tillräckligt många flyktingar, eftersom Finland måste ta sitt ansvar. Också utrikesminister Timo Soini säger att Finlands linje gentemot asylsökande kan blir strängare.

I flera länder i Europa har redan gränserna stängts på grund av flyktingsituationen. Ungern stängde sin gräns mot grannlandet Serbien så att flyktingarna inte ska komma den vägen. På Balkan har relationerna mellan länderna Ungern, Serbien och Kroatien blivit ansträngda.

Det är inte många flyktingar som vill stanna i länderna i Östeuropa. De flesta vill fortsätta exempelvis till Tyskland, Österrike eller de nordiska länderna.

I EU vet ingen riktigt vad man borde göra. Många vill att EU ska ha en gemensam flyktingpolitik. Men det är svårt eftersom EU- länderna har så olika åsikter om hur situationen ska lösas.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)