Gammal regering med ny grupp

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 16.06.2017

Det blev trots allt inga nya partier i regeringen. Regeringen fortsätter med samma ministrar som förut. Men Finland har fått en ny politisk grupp: Nytt alternativ.

Det har varit en livlig politisk vecka i Finland. Förra veckoslutet valde Sannfinländarna Jussi Halla-aho till ny partiordförande. Halla-aho är känd för att ha hårda åsikter och vara mycket kritisk mot invandring.

Statsminister Juha Sipilä från Centern och finansminister Petteri Orpo från Samlingspartiet meddelade att de inte kan samarbeta med det parti Jussi Halla-aho leder.

Statsminister Sipilä började fundera på nya regeringsalternativ. Det sägs att han var nära att lämna in regeringens avskedsansökan till presidenten.

Men sedan hände saker inom partiet Sannfinländarna. Utrikesminister Timo Soini som tidigare ledde Sannfinländarna lämnade partiet. Sannfinländarnas andra ministrar Sampo Terho, Jussi Niinistö, Jari Lindström och Pirkko Mattila lämnade också Sannfinländarna.

Sammanlagt 20 sannfinländska riksdagsledamöter bröt sig ur partiet och har nu bildat en ny grupp som kallas Nytt alternativ. Sannfinländarna har nu mindre än 20 riksdagsledamöter.

Statsminister Sipilä beslöt då att han kan fortsätta regera med de ministrar som tidigare var sannfinländare men som nu hör till gruppen Nytt alternativ.

Utbrytargruppen Nytt alternativ vill bli parti. Gruppen ska börja samla in namn på personer som är intresserade av att delta i partiets verksamhet.

Det behövs 5 000 underskrifter för att få bilda ett parti i Finland. Finland har sexton registrerade partier. Nytt alternativ blir det sjuttonde.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)