Gasfartyget Exemplar ligger nu i Ingå

Text: Maria Österlund, källa Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 04.01.2023

Det jättestora fartyget Exemplar har lagt till vid hamnen i Joddböle i Ingå. Exemplar är en gasterminal och ska finnas i Ingå i tio år.

Efter att Ryssland anföll Ukraina har handeln med gas från Ryssland tagit slut. Därför behöver Finland få gas på något annat sätt. I Finland använder bland andra skogsindustrin, bagerier och oljeraffinaderier gas som energikälla.

I slutet av december kom det jättestora fartyget Exemplar till Ingå i sydvästra Finland. Det är Finland och Estland som tillsammans har hyrt fartyget för tio år framåt.

Exemplar är en så kallad LNG-terminal. LNG är naturgas som har förvandlats till vätska för att lättare kunna transporteras. LNG-gasen förvandlas sedan till gas på nytt och förs över i Finlands gasledningar. Gasen förs också till Estland via ett rör i havet.

LNG-terminalen Exemplar är 290 meter lång och 43 meter bred. Den är större än en Sverigebåt. Exemplar kan ha 150 000 kubikmeter gas i sina tankar.

Planer på en stålfabrik

Orten Ingå är aktuell på flera sätt just nu. Genast efter nyår kom nyheten om att det finns planer på att bygga ett stålverk i Ingå. Det är det norska företaget Blastr Green Steel som planerar att bygga stålverket. Projektet är värt hela fyra miljarder euro.

Enligt planerna ska stålverket producera fossilfritt stål. Det betyder att stålet ska produceras med mindre koldioxidutsläpp än vanligt. Största delen av stålverkets energi ska komma från vindkraft.

Näringsminister Mika Lintilä är glad över planerna.

– Finland är en bra plats för stålproduktion med låga koldioxidutsläpp, säger han till Business Finland.

Om stålverket blir verklighet kan 1 200 personer få jobb där. Enligt planerna ska stålverket vara klart 2026.

utomhusvy med skylt. Ingå.
Här i Joddböle i Ingå ska ett stålverk kanske byggas. Här fanns tidigare Fortums kolkraftverk.

 

 

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)