Gasröret mellan Finland och Estland skadades

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, STT, HS
Foto: Lehtikuva / Finnish border guard
Artikel publicerad: 11.10.2023

Gasröret som går mellan Finland och Estland började läcka på söndagen. Igår berättade myndigheterna att någon avsiktligt har skadat gasröret.

Gasröret som går mellan Finland och Estland kallas Balticconnector. Nu är gasröret skadat. Gasbolaget Gasgrid Finland och Elering i Estland stängde av gasen i söndags när man upptäckte läckan. Den skadade delen av röret finns på Finlands område i havet.

Också en datakabel som går mellan Finland och Estland är skadad.

De finländska myndigheterna ordnade en presskonferens på tisdagen. Myndigheterna berättade att det finns ett hål i gasröret. Någon har med avsikt gjort hålet i röret. Det norska forskningsinstitutet Norsar berättade igår på tisdagen att det har skett en explosion nära gasröret. Det kommer att ta många månader att reparera gasröret.

Statsminister Petteri Orpo sade igår att finländarna inte behöver vara oroliga. Finland har gas och annan energi så det räcker för vintern.

President Sauli Niinistö sade på tisdagen att gasröret inte har kunnat skadas av misstag. President Niinistö diskuterade saken med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Nato lovar hjälpa Finland och Estland att undersöka saken.

Forskaren Charly Salonius-Pasternak på Utrikespolitiska institutet säger att det här är en allvarlig sak.

Presskonferens, män på rad.
Myndigheterna ordnade en presskonferens på tisdagen. Där berättade man om skadorna på gasröret. Från vänster överdirektör Riku Huttunen från arbets- och näringsministeriet, kriminalöverinspektör Timo Kilpeläinen från centralkriminalpolisen, statsminister Petteri Orpo, konteramiral Markku Hassinen från Gränsbevakningsväsendet och amiral Janne Huusko från Huvudstaben. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)