Gatupatruller kanske förbjuds

Text: Petri Kiuttu, källa Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 20.01.2016

Gatupatrullerna har väckt mycket diskussion. Nu vill många förbjuda patruller som går på gatorna eftersom de anses vara rasistiska.

I Joensuu finns det en grupp som kallar sig för Soldiers of Odin (Odins soldater). Gruppmedlemmarna säger att de vill se till att stadsborna och särskilt kinnorna kan vara trygga. Det finns liknande grupper i andra städer. En del av gruppernas medlemmar har tidigare gjort sig skyldiga till brott. De har bland annat begått rasistiska brott.

Politikerna ser lite olika på dessa gatupatruller. Finansminister Alexander Stubb anser att man kunde förbjuda gatupatrullerna. Stubb säger att man måste trygga kvinnors säkerhet, men att det är polisens uppgift.

Också statsminister Juha Sipilä fördömde i förra veckan de främlingsfientliga patrullerna.

– Det är bättre att göra frivilligt arbete så att man försöker få invandrarna att känna sig hemma här, inte genom att patrullera på gatorna, säger Sipilä.

Helsingfors polischef Lasse Aapio säger att gatupatrullerna är onödiga. Det är polisens uppgift att övervaka att det är tryggt på gatorna. Finlands förra president Tarja Halonen anser också att det är polisen som övervakar ordningen i Finland.

Den sannfinländska arbets- och justitieministern Jari Lindström är däremot för gatupatrullerna. Han säger att det är tillåtet att patrullera så länge man följer lagen. Det tycker också Sampo Terho som är ordförande för Sannfinländarnas riksdagsgrupp.

Stubb säger att det krävs en lagändring för att man ska kunna förbjuda gatupatrullerna.

– Man får också i fortsättningen samlas och promenera på gatorna. Men man får inte röra vid andra människor och vi godkänner ingen rasism.

1 svar på ”Gatupatruller kanske förbjuds”

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)