Glad självständighetsdag!

Text: Petri Kiuttu
Foto: Shutterstock
Artikel publicerad: 04.12.2022

Finlands självständighetsdag firas tisdagen den 6 december. Självständighetsdagen är en allmän helgdag.

Finland blev självständigt år 1917. Finland har varit en självständig stat i 105 år.

Det finns många traditioner under självständighetsdagen i Finland.

Självständighetsdagens festmottagning hålls i Presidentens slott. Många känner till evenemanget som brukar kallas slottsbalen. De flesta finländare ser slottsbalen på tv.

Slottsbalen ordnades inte åren 2020 och 2021 på grund av den svåra situationen med coronaviruset. I år arrangeras slottsbalen igen. Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio bjuder in gäster till Presidentens slott.

Presidentparet ordnade torsdagen den 1 december en separat fest för andra världskrigets veteraner och lottor. De traditionella hedersgästerna fick delta i en separat tillställning för att alla skulle vara så trygga som möjligt. Coronaviruset har spridit sig även i höst.

Det finns ungefär 3 500 veteraner i Finland. Nästan 600 av dem är krigsinvalider, det vill säga personer som skadats i kriget. Veteranerna är gamla. Medelåldern för veteranerna är 97 år.

Inför slottsbalen tittar många på filmen Okänd soldat. Filmen Okänd soldat är baserad på Väinö Linnas bok med samma namn. Okänd soldat berättar om kriget mellan Finland och Sovjetunionen 1941–1944. Yle sänder filmen Okänd soldat på självständighetsdagen klockan 12, på kanalen Yle Teema. Sändningen från slottsbalen börjar klockan 18.50 i Yle TV1.

På självständighetsdagen ställer många människor två ljus i fönstret. Många för också ljus till hjältegravar till minne av dem som dog i krig.

Försvarsmakten ordnar Självständighetsdagens riksparad i Fredrikshamn.

Självständighetsdagen är en flaggningsdag. Finlands flagga hissas överallt i Finland.

Självständigheten är en bra sak. Självständighet är också att värdesätta och respektera andra människor. Det är något att vara stolt över.

Lätta bladet önskar alla läsare en glad självständighetsdag!

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)