Glada vappen på distans!

Text: Markku Juusola, Betty Marschan
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 30.04.2020

I år kan man inte fira Valborgsmässoafton och Första maj på samma sätt som förut. Men ingen panik! Det finns många roliga sätt att tillbringa helgen på distans.

På grund av coronaviruset gäller reglerna även under valborgsmässoafton, som ofta kallas för vappen. Grupper med mer än tio personer är förbjudna. Polisen, inrikesministeriet och regeringen hoppas att finländarna ska tillbringa dagen på hemma.

Polisen hoppas att ungdomar ska mötas på internet, inte i stora grupper ute i parker. Polisen hoppas också att föräldrarna ska påminna ungdomar om detta.

Inrikesministeriet och polisen önskar att människorna håller sig till reglerna, men polisen ställer också upp under vappen.

Inrikesministeriet och polisen har öppnat en webbplats på internet som heter ”virtuella vappen”, på finska ”virtuaalivappu”. Virtuell betyder att man har byggt en värld inne i datorn men det går inte att åka dit på riktigt.

Webbplatsen har en hel del tips om hur man kan fira vappen i år. Informationen på webbplatsen är på finska, svenska och engelska.

Sajten har länkar till konserter, Youtube-kanaler, matlagning, spelevenemang, samtal, danser och mycket mer.

Här är länken till den virtuella vappens webbplats:

https://virtuaalivappu.fi/

Havis Amanda statyn april 2020
På valborgsmässoafton får Havis Amanda en specialsydd studentmössa. Det är en viktig tradition i Helsingfors. I år har det byggts ett staket för att människor inte får samlas runt statyn.

Kröningen av Havis Amanda och virtuella valborgstal

Kröningen av Havis Amanda-statyn bredvid salutorget i Helsingfors, är en viktig tradition under valborgsmässoafton. I år kommer studenterna att ge Havis Amanda en studentmössa virtuellt. Det går till så att man har byggt upp en fantasivärld på webben och där ska studenterna kröna Havis Amanda med en alldeles egen studentmössa.

Det går att följa med den här kröningen på valborgsmässoafton kl. 18 på adressen:

https://www.burst.fi/

Studenterna har hittat på mycket annat roligt också. I Åbo samlas studenterna på valborgsmässoafton för att dricka bål på balkongerna. På Första maj samlas de för att ha picknick var och en hemma hos sig.

Program på radio och i TV<

Yle Radio Suomi sänder sång och tal under vappen. På svenska kan man höra minnen från tidigare års vappen-firande. Programmet sänds på Arenan och Yle Fem under valborgsmässoafton.

Akademiska Sångföreningen sjunger in våren den 1 maj. Denna gång med en dubbelkvartett och i samarbete med Radio Vega och Yle Arenan. Sändningen startar klockan 9:05 på första maj och varar fram till klockan 10.

Också de politiska partierna samlas traditionellt under första maj. I år håller politikerna tal på Internet. Bland annat Sanna Marins, Katri Kulmunis och Li Anderssons första maj-tal finns på den virtuella vappen-webbplatsen Virtuaalivappu.

Källa: STT

Ballonger.
På vappen pryder människorna ibland sina hem med färggranna ballonger och serpentiner.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)