Hela 40 riksdagsledamöter vill till Europaparlamentet

Text: källa TS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 20.05.2014

Hela 40 riksdagsledamöter, en EU-kommissionär, tre ministrar och 11 nuvarande EU-parlamentsledamöter ställer upp i Europavalet.

Aldrig förr har listan med kandidater innehållit så många starka namn. Av de nuvarande medlemmarna i Europaparlamentet ställer alla andra upp för nyval utom De grönas Satu Hassi och Centerns Riikka Pakarinen.

I valet till Europaparlamentet väljs 751 ledamöter från 28 medlemsländer. I Finland är 251 kandidater uppställda. Av dessa väljs 13 till parlamentet. Vårens Europaval anses vara ovanligt intressant och viktigt. Det har varit ekonomisk kris i Europa länge. Det här har påverkat politiken. Både vänstern och partierna långt ute till höger förutspås klara sig bra i valet.

Finländska forskare säger att det här kan bero på att medborgarna nu vill uttrycka sin åsikt efter att de liberala högerpartierna har haft makten så länge.

– Den nyliberala ekonomiska politiken har fått väldigt mycket kritik, särskilt i länderna i Sydeuropa där det är kris, säger Kimmo Elo som är lektor vid universitetet i Åbo.

Det är valdag söndagen den 25 maj.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)