Helsingfors universitet hör till de bästa

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 06.09.2016

Universitet i hela världen har jämförts med varandra. Helsingfors universitet ligger nu bättre till än förut. Helsingfors ligger på plats 56.

Nu är alltså Helsingfors universitet nära världens 50 bästa universitet. Helsingfors förbättrade sin placering på listan med hela 11 platser i fjol. Det är universitetsjämförelsen i Shanghai i Kina som har gjort jämförelsen.

Helsingfors universitet öppnade läsåret på måndagen. I sitt öppningstal gladde sig universitetets rektor Jukka Kola över den fina placeringen på listan.

– Det här är en bra början på ett nytt läsår. Personalen förtjänar ett tack för sin undervisning och för forskningen som är högstående också internationellt.

Det är fint att Helsingfors universitet placerar sig så bra trots att universitetets finansiering har skurits ner och många anställda har fått sluta de senaste åren. I våras sades 371 anställda upp från sitt arbete.

Helsingfors universitet kom på tredje plats jämfört med övriga Norden. Köpenhamns universitet i Danmark och Karolinska institutet i Sverige är bättre.

I fjol var ännu Oslos universitet i Norge och Uppsala universitet i Sverige bättre än Helsingfors. Helsingfors universitet är det enda finländska universitetet som ryms med bland de hundra bästa i världen. På första plats ligger Harvard i USA. Det finns ungefär 17 000 universitet i världen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)